LA COVID-19 I LA CLÍNICA DENTAL

Després de  tot aquest temps de confinament en què hem volgut mantenir el nostre ferm compromís amb la salut bucal dels nostres pacients i hem estat atenent urgències els dilluns, dimarts, dijous i divendres a la tarda des de que es va decretar l’estat d’alarma essent l’única consulta de Mollerussa , ens disposem a retornar a l’activitat normal seguint totes recomanacions del Consejo de Dentistas (organització col·legial de dentistes d’Espanya) (1), del Col·legi d’Odonto-estomatòlegs de Catalunya (2) i de l’OTP Prevención de Riesgos Laborales (3).

 

Hem passat tot aquest període en contínua formació, rebent les acreditacions corresponents per part de la Fundació Dental Espanyola i de l’empresa OTP de Riscos Laborals, que ens ha preparat per a aquesta nova situació excepcional produïda per la Covid-19.

 

Hem adaptat la nostra clínica dental de manera que compleixi les exigències de seguretat necessàries tant per als pacients com per a les persones que treballem en ella i ens disposem a continuar amb l’activitat normal a partir de l’11 de maig.

 

S’ha col·locat una mampara de metacrilat a la recepció i hem marcat la distància mínima de seguretat necessària. A la sala d’espera s’han retirat totes les  revistes, diaris i elements decoratius que puguin actuar com a reservori o fonts de contagi i les cadires s’han distanciat 2 metres entre elles, cosa que redueix bastant l’aforament. Veureu que hem anul·lat un dels WC’s per a poder controlar més la higiene i desinfecció. Al que hem deixat actiu per als pacients s’ha inactivat l’assecador de mans, posat paper d’un sol ús, col·locades  instruccions per a una correcta higiene de mans i durant aquest període post-Covid estarà prohibit rentar-se les dents en ell.

 

El pacient abans d’acudir a la consulta s’ha de sotmetre a un triatge telefònic, pel que us demanem que abans de venir truqueu sempre. A partir d’ara i seguint els protocols establerts, des de recepció us faran una sèrie de preguntes encaminades a detectar la presència d’algun d’aquests símptomes: temperatura per sobre 37,5 ºC, tos seca, mal faringi, congestió nasal, fatiga, mal de cap, miàlgia, hipogèusia, anòsmia, diarrea i molèsties digestives o malestar general. En cas de presència d’algun d’ells s’explicarà que la cita s’ha de demorar com a mínim 14 dies llevat que es tracti d’una urgència.

 

De la mateixa manera i de forma telefònica us informarem que:

  • si és possible, el pacient ha de venir sol a la cita,
  • amb puntualitat,
  • sense portar objectes metàl·lics al cap o coll tipus arracades, collarets o polseres, ja que s’ha demostrat la permanència de virus durant hores en superfícies metàl·liques.
  • evitar portar bosses i no fer servir el mòbil a la clínica.
  • recomanarem el pagament amb targeta,
  • mantenir distància de seguretat de 2 metres en cas de trobar-se amb un altre pacient
  • seguir les normes de mobilitat que us indiquem a la clínica

 

Quan arribeu a la consulta haureu de netejar-vos les mans amb un gel hidroalcohòlic i us col·locareu una protecció d’un  sol ús en el calçat.

 

A l’àrea clínica el doctor i l’auxiliar aniran correctament equipats amb els seus EPIs (equips de protecció individual) que consten de mascareta FFP2, mascareta quirúrgica, pantalla facial, barret, doble guant de làtex o nitril, bata impermeable sobre l’uniforme habitual de treball i calçat adequat cobert amb protecció d’un sol ús. Us demanarem que us torneu a netejar les mans amb solució hidroalcohòlica i un cop us posem la talla, us demanarem que  glopegeu una solució de peròxid d’hidrogen a l’1% durant 30 segons per disminuir la càrrega viral.

 

Un cop acabada la visita abandonareu l’àrea clínica, nosaltres procedirem a realitzar una acurada desinfecció i ventilació de l’àrea de treball, tot el material d’un sol ús serà eliminat i el material reutilitzable s’esterilitzarà com hem fet habitualment.

 

La nostra prioritat és treballar en un entorn segur i donar la garantia i seguretat als nostres pacients de què complim amb les mesures necessàries per evitar contaminacions creuades.

 

Es tracta d’una reobertura suau, és per això que haurem de reduir el nombre de visites per a poder  prioritzar la bioseguretat i la qualitat dels tractaments.

 

Aquesta pandèmia la vencerem entre tots. Us agraïm la vostra col·laboració.

 

 

(1)PLAN ESTRATÉGICO DE ACCIÓN PARA EL PERIODO DE DESESCALADA COVID-19, Consejo de Dentistas.

(2)PREVENCIÓ DE LA TRANSMISSIÓ DE LA COVID-19 A LA CLÍNICA DENTAL. COEC.

(3) CURSO CORONAVIRUS-COVID-19. OTP Prevención de Riesgos Laborales.