Els protectors bucals i l'esport

ELS PROTECTORS BUCALS

A Catalunya es calcula que de les persones amb més de 16 anys fan esport un 45,6%, moltes d’aquestes activitats esportives posen en risc la integritat de les dents per aquest mot és molt recomanable l’ús de protectors bucals. El 65,8% de la pràctica esportiva organitzada és esport de competició, entre les activitats fisicoesportives per compte propi més practicades hi ha esports on s’ha de considerar la utilització d’aquests aparells com són el futbol, el futbol sala i el basquetbol.
Que cada dia siguin més els pacients que practiquen esport de forma regular és una bona notícia ja que el fet de practicar esport té un efecte positiu al nostre organisme, però idealment s’hauria de practicar amb les millors condicions de seguretat.

Els protectors bucals

Què has de saber sobre els protectors bucals?

L’ús dels protectors bucals pot prevenir molts dels aspectes adversos de la pràctica de determinats esports. De fet hi ha esports en els que la seva utilització hauria de ser obligatòria com són rugby, boxa o hockey i d’altres amb un risc significatiu en el que és altament recomanat el seu ús com són el futbol, basquetbol, skate o patinatge.

Els protectors bucals tenen la missió de reduir el risc de concusió, protegir l’articulació,els teixits tous , les dents i per últim la mandíbula i el coll.

Veiem que hi ha dos gran tipus de protectors:
protectors bucals prefabricats: són més econòmics però el seu ajust i retenció són molt deficitaris, es mouen a la boca, són incòmodes i poden dificultar la respiració, en definitiva són els que menys protegeixen. Es poden adquirir a molts llocs però s’ha de comprovar que compleixin la normativa sanitària europea.
protectors bucals confeccionats a mida: ofereixen més garanties ja que estan dissenyats per un dentista fet que garanteix una correcta adaptació perquè es fa de forma individual a cada pacient i també està pensat pel tipus d’esport que es practica.

Un protector bucal fet a mida es tracta d’un aparell fet d’una resina termoadaptable de fàcil col·locació, completament personalitzat, lleuger i comode i que garanteix la protecció de les dents i les seves estructures de suport.

Com a professionals mèdics la nostra recomanació és la utilització d’un protector bucal confeccionat a mida.

Els protectos bucals fets a mida

Recomanacions si s’utilitza un protector bucal:

abans del seu ús: es recomana netejar-lo amb una solució antisèptica amb clorhexidina al 0.12%
mentre s’utilitza: no es pot deixar al sol o en aigua calenta, no compartit amb d’altres, no mossegar-lo.
després de la seva utilització: netejar-lo amb aigua i sabó i guardar-lo en una capseta.

S’ha de revisar el seu estat almenys cada dos anys sobretot en pacients en creixement comprovant que ajusta correctament i veient que no s’ha deformat o perforat.

Si creus que necessites un protector bucal en el nostre centre fem protectors bucals a mida estudiarem el teu cas i t’assessorarem de forma personalitzada.